Nyheter
Här hittar du en samling av nyheter som rör BMK:s områden och som kan vara av intresse för dig som är engagerad i frågor som rör förhållandena i byggbranschen.
Ny rapport från Svenskt Näringsliv om brottslighet inom arbetskraftsinvandringen
1 juni
Svenskt Näringsliv släpper en rapport om kriminalitet inom arbetskraftsinvandringen och åtgärder för att motverka den. Bland förslagen finns bland annat stärkt myndighetssamverkan, höjda försörjningskrav och ett stopp för möjligheten till spårbyte.
Offertsajter för byggtjänster granskade
25 maj, Byggnadsarbetaren
Tidningen Byggnadsarbetaren lägger ut en falsk förfrågan på flera av de stora offertsajterna för byggnadstjänster. Sajterna utlovar kontrollerade och kvalitetssäkrade företag, men Byggnadsarbetaren kontaktas av “dömda brottslingaar, skattefuskare och skuldsatta”.
Myndigheter konstaterar bristande arbetsmiljö på hälften av kontrollerade byggarbetsplatser
Dagens Nyheter, 29 april 2021
När Arbetsmiljöverket, Skatteverket och polisen under de senaste veckorna kontrollerade drygt 100 byggarbetsplatser kunde de konstatera att ungefär hälften hade allvarliga arbetsmiljöproblem.
Byggföretagens säkerhetssamordnare ser problemen med fallrisker, men menar att utvecklingen går åt rätt håll. I sommar inför bransch- och arbetsgivarorganisationen en obligatorisk säkerhetsutbildning.
Byggnadsarbetaren: “Lönegaranti till storfuskande byggbolag – nu varnas advokaten”
29 april 2021
Efter att ett skuldsatt bolag i byggbranchen försatts i konkurs avslogs begäran om lönegaranti för flera av de anställa. Kronofogden hittade flera brister i hur advokaten som beslutat om lönegarantin hade arbetat. Trots att advokaten nekar till anklagelserna menar Sveriges advokatsamfunds disciplinnämnd att uppdraget inte har handlagts med tillräcklig omsorg och därmed har advokatens plikter åsidosatts.
Byggindustrin rapporterar om myndighetsgemensam insats mot byggbranschen
29 april 2021
Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Polisen har genomfört oanmälda inspektioner vid ett 60-tal byggarbetsplatser för att motverka arbetslivskriminalitet. De varnar om säkerhetsbrister och illegal arbetskraft på byggarbetsplatser runtom i landet.
Krönika i Affärsvärlden: “Skurkföretag från öst härjar fritt”
26 april 2021
“Min personliga tro är att minst 50% men kanske så mycket som 90% av de utlandsregistrerade bolagen från Östeuropa har fusk som konkurrensstrategi. Till följd av hårt kostnadstryck från beställarna har flertalet större byggföretag dragit ned på egen personal och använder idag dessa företag som underentreprenörer i relativt stor skala.”
Lennart Weiss, ledamot av Byggmarknadskommissionens råd, menar att det idag råder vilda västern i byggbranchen då företag slår ut varandra genom att fuska med löner, skatter och sociala avgifter.
Ledare i DN: “Skuggsamhället riskerar att slå sönder Sverige inifrån”
4 april 2021
Susanne Nyström skriver på Dagens Nyheters ledarsida om skuggsamhället av utnyttjad arbetskraft, bland annat inom byggbranschen.
Krönika i Kvartal: “Hantverkarna, polisen och mitt hem som brottsplats”
“Vad säger det om den svenska arbetsmarknaden när det, för en person som jobbar med att göra bakgrundskontroller, är näst intill omöjligt att hitta ett seriöst tjänsteföretag?”
Det frågar sig frilansjournalisten Ludde Hellberg i en krönika i Kvartal, publicerad 12 mars 2021. Hellberg har gjort gedigna efterforskningar inför anlitandet av hantverkare som ska renovera hans lägenhet. Trots detta tvingas han avbryta arbetet och dras dessutom in i en brottsutredning.
Byggbemanningföretagen i debattartikel i Expressen: larmar om snabbt växande kriminalitet i byggsektorn
8 mars 2021
Byggbemanningsföretagen går nu ihop och kräver att arbetsgivarsidan och facken tar ett större ansvar mot kriminaliteten inom byggbranschen. De ser stora brister i alla delar av systemet och varnar för utnyttjande av utländsk arbetskraft.
Byggföretagen ordnar seminarium om sund konkurrens
Byggföretagen i väst ledde den 25 februari 2021 ett webbsänt samtal om hur branschens olika aktörer kan bidra till en schysstare byggbransch genom samverkan.
Se Riksrevisionens seminarium: Statens insatser mot exploatering av arbetskraft
Riksrevisionens granskning av statens insatser mot arbetskraftsexploatering släpptes som rapport i december 2020. Den 22 februari hölls ett webbsänt seminarium om rapporten. Det finns att se i efterhand på Riksrevisionens hemsida.
Misstänkt bedrägeri bakom vartannat byggföretag som gått i konkurs
15 februari 2021
En studie från kreditupplysningsföretaget UC visar att byggbranschen sticker ut – bland de företag som gått i konkurs förra året kan omkring hälften misstänkas för bedrägeri. UC har analyserat hur företagen såg ut ett halvår innan konkurs och upptäckt avvikelser från det normala.
Finsk studie: ROT-avdraget har inte haft önskad effekt
En ny studie gjord på uppdrag av finska regeringen visar att ROT- och RUT-avdragen i Sverige och Finland inte haft de positiva effekter på ekonomin som förutspåtts. Avdragen har enligt studien varken ökat sysselsättningen eller minskat antalet svartjobb.
Nordmark i Studio ett om utnyttjad arbetskraft – regeringen får kritik
18 januari 2021
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) deltar i Sveriges Radios Studio ett om kritik mot regeringens agerande för att motverka utnyttjande på arbetsmarknaden. Inslaget grundar sig bland annat i Riksrevisionens rapport, länk längre ner på denna sida.
Fortsatt samverkan mellan myndigheter om arbetslivskriminalitet
11 januari 2021
Ny utredning av myndighetssamverkan
Den 11 januari 2021 släpptes en utredning av det myndighetssamarbete mot arbetslivskriminalitet som pågått sedan 2017. Sammantaget bedöms de första åren av samverkan som lyckade, även om informationsdelningen myndigheterna emellan varit en utmaning.
Utredningen föreslår att regeringen tillsätter en ny utredning för att undersöka hur myndigheterna bäst kan dela information med varandra. Man vill utöver fortsatt samverkan se en delegation mot arbetslivskriminalitet i vilken arbetsmarknadens parter engageras.
Nytt uppdrag från regeringen
Regeringen ger nu samma åtta myndigheter i uppdrag att fortsatt samverka och utveckla gemensamma kontroller av kriminalitet i arbetslivet.
Som del av budgetpropositionen 2021 föreslår regeringen, Centerpartiet och Liberalerna en permanent ökning av anslaget till Arbetsmiljöverket med 30 miljoner kronor till arbetet.
Ny rapport från Riksrevisionen om utnyttjande av arbetskraft
15 december 2020
Riksrevisionen har granskat statens insatser mot arbetskraftsexploatering. I en ny rapport pekar man ut flera stora brister på området, vilka bland annat härleds till att regeringen inte försett myndigheterna med tillräckligt tydliga uppdrag och mandat.
Riksrevisionen föreslår att Arbetsmiljöverket ges ansvar för samordning av arbetet mot arbetskraftsexploatering, och att man tar fram en handlingsplan och tydligare processer för att skydda de som utnyttjats. Man föreslår också att Polismyndigheten ska se till att arbetsplatsinspektörer blir utbildade inom arbetskraftsexploatering för att bättre kunna hantera den.
Litteraturtips: Svartjobbsfabriken och Vi, skuggorna
Författare: Johan Fyrk
Svartjobbsfabriken är ett unikt avslöjande av ett avancerat brottsupplägg och ett möte med några av offren för människohandeln: Jana som förlorade ett barn i svenskt häkte, Andrej som jobbade för nätverket utan att veta om det och Aslan som blev ersatt av svartjobbare. Hela samhället drabbas när den organiserade brottsligheten rotar sig. Ändå kan den fortsätta.
Författare: Elinor Torp
Vi, skuggorna – ett Sverige du inte känner till är ett samhällsreportage som skildrar livet som gömd arbetare i vårt parallella samhälle. Svenskt arbetsliv har blivit ett paradis för kriminella som vill tvätta sina smutsiga pengar vita. Svartarbetet kostar staten 66 miljarder per år. Lågt räknat. Samtidigt är stat, kommuner och landsting våra största upphandlare. Och på sätt och vis de värsta bovarna.
Webbseminarium: Sekretess gynnar kriminella
Välkommen på ett webbseminarium med fokus på lösningar av sekretesshinder den 27 november. Arrangör: Stora branschgruppen
Program
9:00 Catharina Elmsäter-Svärd, Byggföretagen och Isabelle Ljungberg, LO hälsar välkomna
9:15 Sekretesshinder förändrar möjligheter för både myndigheter, samhället och företagen. Medverkande: Erik Holmgren, Migrationsverket och Pia Bergman, Skatteverket
9:30 Sekretessproblematiken förhindrar sund konkurrens. Medverkande: Ari Kouvonen, Serviceföretagen, Claudio Skubla, Svenska Taxiförbundet och Mattias Schulstad, LO
9:55 Sunda företag i offentlig upphandling. Medverkande: Henrik Grönberg, Upphandlingsmyndigheten
10:15 Regeringsuppdrag som inte är möjliga? Medverkande: Victoria Röshammar, Arbetsmiljöverket
10:25 Paus
10:40 Regeringsuppdrag Vilka sekretessförändringar behövs för att minska felaktiga utbetalningar från välfärdsstaten? Medverkande: Ann-Marie Begler, Byggmarknadskommissionen
11:00 Regeringsuppdrag Coronastöd – har pengar hämnat rätt? Medverkande: Stefan Strömberg, jurist och f.d. rikspolischef
11:20 Regeringsuppdrag Arbetslivskriminalitet. Medverkande: Mikael Sjöberg, kanslichef TCO och tidigare generaldirektör för Arbetsförmedlingen
11:40 Från utredningar och uppdrag till lagar och förordningar – vad kommer politiken att göra NU? Medverkande: Rasmus Cruce Naeyé, Arbetsmarknadsdepartementet
11:55 Sammanfattning av moderatorer
12:00 Slut
Moderatorer:
Isabelle Ljungberg, LO
Catherine Elmsäter-Svärd, Byggföretagen
Välkommen med din anmälan via mejl till pia.bergman@skatteverket.se. Ange namn, titel, arbetsgivare och telefonnummer vid anmälan. Länk till seminariet skickas ut i god tid innan seminariets start.
Läs mer om seminariet här.
Studio ett (P1) uppmärksammar brottsligheten i byggbranschen
Skatteverkets expert Pia Bergman, Stockholmshems inköpschef Morgan Jansson uttalar sig och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark intervjuas.
Journalisten Johan Fyrk från tidningen Byggnadsarbetaren har skrivit boken Svartjobbsfabriken. Han menar att organiserade beväpnade ligor med kopplingar till nätverk i Östeuropa tjänar 100 miljoner på svartjobb. Stefan Lundberg från Ekobrottsmyndigheten kommenterar.
Ny dom ger rätt att utesluta bolag från anbudsgivning
Stockholmshem uteslöt bolaget Belstroj från att delta i en offentlig upphandling bland annat eftersom två företrädare för företaget nu är åtalade för brott mot utlänningslagen genom att använda arbetskraft från tredje land, i bolagets verksamhet, utan giltiga arbets- och uppehållstillstånd. I Förvaltningsrättens dom avslås Belstrojs yrkande att Stockholmshems beslut att utesluta Belstroj skall undanröjas. Sannolikt kommer domen att överklagas till Kammarrätten.